IslamiCity.com Apabila membincangkan sebarang aspek peradaban Islam, matlamat yang akhir dan dasar kreatifnya mestilah dilihat sebagai berlandaskan Al-Quran, kitab suci Islam. Budaya Islam sebenarnya “budaya Al-Quran” kerana takrif, struktur, matlamat dan kaedah untuk mencapai matlamat budaya Islam itu semuanya dihasilkan daripada seni penurunan wahyu daripada Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W. dalam abad ketujuh Masihi. Orang Islam tidaklah sekadar mendapatkan pengetahuan tentang kebenaran hakiki daripada Al-Quran. Perkara yang juga begitu mendesak dan memaksa adalah idea-idea Al-Quran tentang alam semula jadi, tentang manusia dan semua makhluk hidup yang lain, tentang pengetahuan, tentang institusi sosial, politik dan ekonomi yang diperlukan bagi mengendalikan masyarakat yang sihat. Pendeknya, semua ini meliputi setiap cabang pembelajaran dan aktiviti kehidupan manusia. Ini bermakna bahawa dalam Al-Quran yang terdiri daripada 114 surah, terdapat prinsip-prinsip asas bagi keseluruhan budaya dan peradaban. Tanpa wahyu tentang prinsip-prinsip asal itu, budaya tidak dapat dibangunkan. Tanpa wahyu itu juga, mungkin tidak akan ada agama Islam, negara Islam, falsafah Islam, undang-undang Islam, masyarakat Islam mahupun organisasi politik dan ekonomi Islam. Seni peradaban Islam perlu juga dilihat sebagai pernyataan estetik yang berasaskan Al-Quran. Aspek budaya Islam ini harus dilihat sebagai mempunyai sifat-sifat Al-Quran dari segi asas dan motivasi. Begitulah juga seni peradaban Islam haruslah dilihat sebagai ungkapan estetika yang sama bentuknya dalam pelaksanaannya. Sesungguhnya kesenian Islam adalah kesenian Al-Quran. al-Faruqi. (1992). Atlas Budaya Islam.
QuranExplorer.com

Followers

Tuesday, 13 April 2010

Universiti Apex...

Dzulfiqar Mashoor (HD)
KUALA LUMPUR, 13 April:
Kelayakan Universiti Sains Malaysia (USM) menerima bajet tambahan untuk Program Pemacuan Untuk Kecemerlangan (Apex) bagi tahun yang ketiga, tahun ini dipertikai.

Menurut Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan Dr. Tan Seng Giaw, Universiti Malaya (UM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dilihat lebih layak menerima keistimewaan tersebut.

"Banyak profesional memberitahu saya UM lebih layak, begitu juga dengan pensyarah-pensyarah (dari) UKM bertanya saya, bagaimana USM boleh dapat (Apex)," soal beliau ketika membahaskan Pembekalan Tambahan untuk KPT lewat malam semalam.

Kelayakan UM dan UKM itu, menurut beliau bukanlah diiktiraf oleh pembangkang atau KPT sendiri.

Sebaliknya, menurut beliau, pengiktirafan tersebut diberikan oleh beberapa firma penilai dunia, seperti Time Higher Education Supplement (THES).

Disebabkan itu, beliau mempertikai cadangan meluluskan Pembekalan Tambahan untuk tahun 2008 di Dewan Rakyat.

"Kalau ikut bantuan yang diterima ini, bukan setakat RM124.5 juta untuk tahun lepas (2008), (peruntukan) tahun ini pun tentu banyak lagi."

Ujarnya, KPT tidak seharusnya memberikan status Apex kepada USM berdasarkan proposal Tranforming Higher Education for Sustainable Tomorrow semata-mata.

Tegasnya lagi, KPT seharusnya melihat pencapaian serta tradisi kecemerlangan seperti kebebasan akademik dan autonomi universiti di universiti-universiti yang dinilai.

Pun begitu, beliau mendesak KPT dan USM sendiri mencapai suatu aras tanda yang lebih baik kelak, kerana wang rakyat banyak dilaburkan untuk mereputasi universiti tersebut.

Menjawab soalan Dr. Tan (Ahli Parlimen Kepong), Timbalan Menteri Kementerian Tinggi Hou Kok Chung berkata, peruntukan tersebut kebanyakannya untuk menanggung kos pengurusan, saguhati dan penggajian staff.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kluang, USM turut diberikan autonomi dalam menguruskan universiti, dana dan pengambilan mahasiswa sendiri.

Ahli Parlimen Padang Terap Mohd Nasir Zakaria kemudiannya meminta Hou menjelaskan pertimbangan kerajaan memberi outonimi pada USM sahaja.

Sepatutnya, menurut Nasir, semua universiti perlu diberi autonomi untuk menentukan wawasan dan halatujunya sendiri.

Turut mempertikai Hou, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad.

"Kenapa bajet tambahan 2008 baru dibahas untuk diluluskan sekarang," soalnya.

"Kalau begitu, bajet 2009 mungkin akan dibahahaskan pada tahun 2011 kelak," katanya.

Tidak bersedia dengan desakan Mohamed dan Khalid, Hou berjanji untuk menjawab secara bertulis kelak.

No comments:

Post a Comment