IslamiCity.com Apabila membincangkan sebarang aspek peradaban Islam, matlamat yang akhir dan dasar kreatifnya mestilah dilihat sebagai berlandaskan Al-Quran, kitab suci Islam. Budaya Islam sebenarnya “budaya Al-Quran” kerana takrif, struktur, matlamat dan kaedah untuk mencapai matlamat budaya Islam itu semuanya dihasilkan daripada seni penurunan wahyu daripada Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W. dalam abad ketujuh Masihi. Orang Islam tidaklah sekadar mendapatkan pengetahuan tentang kebenaran hakiki daripada Al-Quran. Perkara yang juga begitu mendesak dan memaksa adalah idea-idea Al-Quran tentang alam semula jadi, tentang manusia dan semua makhluk hidup yang lain, tentang pengetahuan, tentang institusi sosial, politik dan ekonomi yang diperlukan bagi mengendalikan masyarakat yang sihat. Pendeknya, semua ini meliputi setiap cabang pembelajaran dan aktiviti kehidupan manusia. Ini bermakna bahawa dalam Al-Quran yang terdiri daripada 114 surah, terdapat prinsip-prinsip asas bagi keseluruhan budaya dan peradaban. Tanpa wahyu tentang prinsip-prinsip asal itu, budaya tidak dapat dibangunkan. Tanpa wahyu itu juga, mungkin tidak akan ada agama Islam, negara Islam, falsafah Islam, undang-undang Islam, masyarakat Islam mahupun organisasi politik dan ekonomi Islam. Seni peradaban Islam perlu juga dilihat sebagai pernyataan estetik yang berasaskan Al-Quran. Aspek budaya Islam ini harus dilihat sebagai mempunyai sifat-sifat Al-Quran dari segi asas dan motivasi. Begitulah juga seni peradaban Islam haruslah dilihat sebagai ungkapan estetika yang sama bentuknya dalam pelaksanaannya. Sesungguhnya kesenian Islam adalah kesenian Al-Quran. al-Faruqi. (1992). Atlas Budaya Islam.
QuranExplorer.com

Followers

Saturday, 31 July 2010

Dasar industri kreatif dibentang sebelum 2011

Kertas kerja mengenai Dasar Industri Kreatif Negara, yang merupakan garis panduan dan hala tuju bagi mengembangkan industri itu, akan dibentangkan kepada Kabinet sebelum akhir tahun ini.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata kementerian pada masa ini sedang mengumpulkan maklum balas daripada pelbagai pihak yang berkenaan termasuk pelbagai kementerian, pihak swasta, badan bukan kerajaan (NGOs) dan pemain-pemain industri bagi memastikan dasar itu memberi manfaat kepada semua pihak.

"Kalau diluluskan kita akan dapat satu garis panduan yang mudah diikuti dan memberi manfaat dari segi industri kreatif dan ekonomi yang boleh terbit daripadanya, di samping bakat untuk diserlahkan kepada masyarakat sama ada dalam bidang nyanyian, lukisan, kraf mahupun sinematografi dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis konvokesyen Universiti
Mulmedia (MMU) ke-11 di Cyberjaya hari ini.

Selain melibatkan pelbagai kementerian, Rais berkata kertas kerja itu akan melibatkan pelbagai aspek termasuk dalam bidang pendidikan, di mana elemen seni tidak harus diabaikan walaupun seseorang pelajar itu berada dalam aliran sains atau kejuruteraan.

"Sebagai contoh, satu daripada ketidakseimbangan ialah tindakan tidak mempedulikan seni dalam aliran sains dan kejuruteraan. Langkah paling baik dalam apa jua disiplin yang anda ceburi ialah dengan menyelitkan sedikit sebanyak seni dan budaya agar tidak hilang indentiti kita," katanya.

Rais berkata filem dan animasi negara di masa akan datang juga harus menggambarkan seni dan budaya masyarakat Malaysia di samping mengambil kira pendekatan saintifik.

Sehubungan itu, beliau berkata kertas kerja itu juga akan mencadangkan agar identiti masyarakat berbilang kaum di negara ini tidak hilang dalam industri seni dan budaya negara.

"Jika kita lihat Amerika, anda tahu kenapa Hollywood itu begitu dekat kepada begitu ramai manusia? Ia adalah kerana mereka tahu cara untuk menyampaikan cerita itu, mengenai apa bentuk kehidupan di Amerika, dan pelbagai ragam suntikan mengenai idea sosial yang mereka ada dan sudah tiba masanya kita fikirkan tentang perkara itu," katanya.

Sebelum itu, Rais menerima Ijazah Doktor Kehormat Sastera daripada Universiti Multimedia (MMU) yang disampaikan oleh Canselor MMU Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali pada majlis konvokesyen universiti itu.

Mengenai anugerah itu, Rais berkata ia merupakan pengiktirafan dan penilaian yang baik untuk kementerian, yang memainkan peranan secara lansung untuk membantu negara tampil lebih individualistik dan menonjolkan keperibadian bangsa Malaysia menerusi seni budaya.

Selain Rais, MMU turut menganugerahkan Ijazah Doktor Kehormat Sains kepada Naib Canselor dan Presiden Taylor's University College Prof Datuk Dr Hassan Said, yang juga merupakan bekas Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi.

--Bernama

No comments:

Post a Comment