IslamiCity.com Apabila membincangkan sebarang aspek peradaban Islam, matlamat yang akhir dan dasar kreatifnya mestilah dilihat sebagai berlandaskan Al-Quran, kitab suci Islam. Budaya Islam sebenarnya “budaya Al-Quran” kerana takrif, struktur, matlamat dan kaedah untuk mencapai matlamat budaya Islam itu semuanya dihasilkan daripada seni penurunan wahyu daripada Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W. dalam abad ketujuh Masihi. Orang Islam tidaklah sekadar mendapatkan pengetahuan tentang kebenaran hakiki daripada Al-Quran. Perkara yang juga begitu mendesak dan memaksa adalah idea-idea Al-Quran tentang alam semula jadi, tentang manusia dan semua makhluk hidup yang lain, tentang pengetahuan, tentang institusi sosial, politik dan ekonomi yang diperlukan bagi mengendalikan masyarakat yang sihat. Pendeknya, semua ini meliputi setiap cabang pembelajaran dan aktiviti kehidupan manusia. Ini bermakna bahawa dalam Al-Quran yang terdiri daripada 114 surah, terdapat prinsip-prinsip asas bagi keseluruhan budaya dan peradaban. Tanpa wahyu tentang prinsip-prinsip asal itu, budaya tidak dapat dibangunkan. Tanpa wahyu itu juga, mungkin tidak akan ada agama Islam, negara Islam, falsafah Islam, undang-undang Islam, masyarakat Islam mahupun organisasi politik dan ekonomi Islam. Seni peradaban Islam perlu juga dilihat sebagai pernyataan estetik yang berasaskan Al-Quran. Aspek budaya Islam ini harus dilihat sebagai mempunyai sifat-sifat Al-Quran dari segi asas dan motivasi. Begitulah juga seni peradaban Islam haruslah dilihat sebagai ungkapan estetika yang sama bentuknya dalam pelaksanaannya. Sesungguhnya kesenian Islam adalah kesenian Al-Quran. al-Faruqi. (1992). Atlas Budaya Islam.
QuranExplorer.com

Followers

Tuesday, 27 March 2012

Subjek berkaitan seni dicadang diteliti semula - Rais

27/03/2012 1:45pm

KUALA LUMPUR 27 Mac – Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan telah mencadangkan beberapa subjek berkaitan seni budaya dan apriasi seni di sekolah diteliti semula bagi menanam minat dan cinta kepada seni pada kalangan pelajar.

Menterinya, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, perkara itu telah diusulkan kepada Kementerian Pelajaran dan dirancang akan dilaksanakan pada sesi persekolahan tahun hadapan jika cadangan diterima.

"Sistem pendidikan kita sebenarnya tidak ada mengajar anak-anak supaya cinta kepada seni. Ini saya lalui sendiri dan mendapati asakan dan galakan untuk mencintai seni itu tidak ada.

"Seni sebenarnya berkembang di tanah air kita secara kebetulan dan kita perlu ada sistem yang menggalakkan fesyen, rekaan, penulisan kreatif dan sebagainya, yang boleh dimajukan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Simposium Tekstil Sedunia sempena sambutan Hari Kraf Kebangsaan 2012, di sini hari ini.

Simposium yang bertemakan “Memperkayakan Komuniti Melalui Inovasi Kraf"

tersebut berlangsung selama tiga hari bermula hari ini dan disertai kira-kira 400 peserta dari dalam dan luar negara.

Rais berkata, badan seperti Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) serta Institut Kemahiran Kraf akan mencari jalan dan kaedah untuk menghidupkan seni itu daripada segi pendidikan dalaman atau luaran.

"Saya lihat di China misalnya, ada sekolah seni dan mereka diajar bagaimana untuk berlumba dalam dunia seni dan cinta kepada seni itu sehingga kepada tahap yang boleh dijadikan sebagai mata pencarian,” katanya.

Ditanya sama ada itu akan dilaksanakan di peringkat sekolah rendah atau menengah, beliau berkata, banyak aspek yang perlu dibincangkan dengan Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum dilaksanakan di peringkat yang munasabah. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment