IslamiCity.com Apabila membincangkan sebarang aspek peradaban Islam, matlamat yang akhir dan dasar kreatifnya mestilah dilihat sebagai berlandaskan Al-Quran, kitab suci Islam. Budaya Islam sebenarnya “budaya Al-Quran” kerana takrif, struktur, matlamat dan kaedah untuk mencapai matlamat budaya Islam itu semuanya dihasilkan daripada seni penurunan wahyu daripada Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W. dalam abad ketujuh Masihi. Orang Islam tidaklah sekadar mendapatkan pengetahuan tentang kebenaran hakiki daripada Al-Quran. Perkara yang juga begitu mendesak dan memaksa adalah idea-idea Al-Quran tentang alam semula jadi, tentang manusia dan semua makhluk hidup yang lain, tentang pengetahuan, tentang institusi sosial, politik dan ekonomi yang diperlukan bagi mengendalikan masyarakat yang sihat. Pendeknya, semua ini meliputi setiap cabang pembelajaran dan aktiviti kehidupan manusia. Ini bermakna bahawa dalam Al-Quran yang terdiri daripada 114 surah, terdapat prinsip-prinsip asas bagi keseluruhan budaya dan peradaban. Tanpa wahyu tentang prinsip-prinsip asal itu, budaya tidak dapat dibangunkan. Tanpa wahyu itu juga, mungkin tidak akan ada agama Islam, negara Islam, falsafah Islam, undang-undang Islam, masyarakat Islam mahupun organisasi politik dan ekonomi Islam. Seni peradaban Islam perlu juga dilihat sebagai pernyataan estetik yang berasaskan Al-Quran. Aspek budaya Islam ini harus dilihat sebagai mempunyai sifat-sifat Al-Quran dari segi asas dan motivasi. Begitulah juga seni peradaban Islam haruslah dilihat sebagai ungkapan estetika yang sama bentuknya dalam pelaksanaannya. Sesungguhnya kesenian Islam adalah kesenian Al-Quran. al-Faruqi. (1992). Atlas Budaya Islam.
QuranExplorer.com

Followers

Saturday, 7 November 2009

Industri Seni Halus

Malaysia Mempunyai Potensi Baik Dalam Industri Seni Halus

HELSINKI, 5 Nov (Bernama) -- Konduktor muzik klasik terkemuka dunia Datuk Ooi Chean See, yang juga duta Tourism Malaysia, mempunyai satu misi -- untuk menjual seni halus dan kebudayaan Malaysia kepada dunia.

Ooi percaya sudah tiba masanya bagi Malaysia untuk menarik pelancong kelas tinggi dan kaya daripada sekadar mempromosikan negara sebagai destinasi nilai wang dengan keindahan laut dan cuaca panas sepanjang tahun.

"Kami juga berharap untuk meletakkan Malaysia sebagai destinasi seni halus, busana anggun, makanan dan kehidupan bercita rasa tinggi dan mewah walaupun kami masih belum boleh dibandingkan dengan bandar raya lain dalam bidang ini seperti Singapura atau bandar raya di Eropah.

"Inilah antara perkara yang saya sering beritahu kenalan saya. Datang ke Malaysia untuk bercuti, kami menawarkan banyak tarikan," katanya.

Beliau merupakan sebahagian delegasi misi perdagangan pelancongan Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen ke tiga pasaran di Scandinavia di sini. Selain Helsinki, delegasi telah melawat Stockholm dan akan melawat Copenhagen pada Khamis.

Anak kelahiran Pulau Pinang itu telah tinggal di Bonn, Jerman sejak 30 tahun lepas tetapi Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Sabah kekal menjadi destinasi percutian pilihannya.

"Saya suka makanan Pulau Pinang, Kuala Lumpur bagi kemajuannya dan sudah tentu Sabah bagi alam semulajadinya," kata Ooi.

Beliau dilantik Konduktor Residen Orkestra Filharmonik Malaysia (MPO) pada 1997, menjadikannya seorang daripada beberapa konduktor wanita bagi orkestra muzik klasik.

Beliau berkata pengalaman dan hubungannya dengan rakan perniagaan yang luas di Eropah akan membolehkannya mempromosikan Malaysia.

Antara perancangan utama yang telah beliau gariskan ialah untuk membawa kesenian dan kumpulan kebudayaan Malaysia dan mengubah simfoni untuk dipersembahkan pada pameran pelancongan International Tourism Bourse (ITB) di Berlin pada Mac tahun depan.

"Saya juga akan memberi penekanan kepada lagu dan tarian rakyat, peralatan muzikal dan hasil kesenian tradisional seperti lukisan batik, kaligrafi dan makanan dan hidangan kita yang terkenal," katanya dan menurutnya satu daripada lagu kegemarannya ialah Tanah Pusaka.

Beliau dilantik sebagai duta pelancongan pada Ogos. Selain beliau, dua lagi yang dilantik sebagai duta Tourism Malaysia ialah pereka kasut terkemuka Datuk Jimmy Choo dan Presiden Federation Internationale de l'Automobile (FIA) Datuk Seri Jean Todt, yang merupakan tunang kepada aktres Malaysia Datuk Michelle Yeoh.

"Saya amat berbesar hati apabila diminta menjadi duta Tourism Malaysia. Saya akan melakukan yang terbaik untuk mempromosikan Malaysia ke pasaran Eropah di sini," kata Ooi.

Misi beliau seiring dengan perancangan Tourism Malaysia untuk mengadakan Festival Kesenian dan Kebudayaan Malaysia dari Julai hingga September tahun depan.

Katanya dengan membangunkan industri seni halus Malaysia, ia bukan sekadar dapat meningkatkan industri pelancongan negara tetapi juga mendidik Malaysia dalam bidang itu dan memberikan lebih banyak peluang dan pendedahan kepada pelukis Malaysia untuk mempromosikan bakat mereka kepada dunia.

"Saya fikir ini ada kaitan dengan sistem pendidikan kita yang menumpukan kepada sains dan teknologi dan kecemerlangan akademik.

"Tetapi kita masih belum terlambat. Saya lihat warga Malaysia telah mula menunjukkan minat dan penghargaan terhadap kesenian itu. Dan saya fikir kita perlu mempunyai program kesedaran secara berterusan untuk menanamkan penghargaan terhadap seni halus dan kebudayaan di kalangan rakyat kita, khususnya generasi muda," katanya.

1 comment:

  1. The changing idea from tourisme based on nature to tourisme based on art. Anyway we should be learn from Bali experiences throught holistic tourisme based on nature and arts.

    ReplyDelete