IslamiCity.com Apabila membincangkan sebarang aspek peradaban Islam, matlamat yang akhir dan dasar kreatifnya mestilah dilihat sebagai berlandaskan Al-Quran, kitab suci Islam. Budaya Islam sebenarnya “budaya Al-Quran” kerana takrif, struktur, matlamat dan kaedah untuk mencapai matlamat budaya Islam itu semuanya dihasilkan daripada seni penurunan wahyu daripada Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W. dalam abad ketujuh Masihi. Orang Islam tidaklah sekadar mendapatkan pengetahuan tentang kebenaran hakiki daripada Al-Quran. Perkara yang juga begitu mendesak dan memaksa adalah idea-idea Al-Quran tentang alam semula jadi, tentang manusia dan semua makhluk hidup yang lain, tentang pengetahuan, tentang institusi sosial, politik dan ekonomi yang diperlukan bagi mengendalikan masyarakat yang sihat. Pendeknya, semua ini meliputi setiap cabang pembelajaran dan aktiviti kehidupan manusia. Ini bermakna bahawa dalam Al-Quran yang terdiri daripada 114 surah, terdapat prinsip-prinsip asas bagi keseluruhan budaya dan peradaban. Tanpa wahyu tentang prinsip-prinsip asal itu, budaya tidak dapat dibangunkan. Tanpa wahyu itu juga, mungkin tidak akan ada agama Islam, negara Islam, falsafah Islam, undang-undang Islam, masyarakat Islam mahupun organisasi politik dan ekonomi Islam. Seni peradaban Islam perlu juga dilihat sebagai pernyataan estetik yang berasaskan Al-Quran. Aspek budaya Islam ini harus dilihat sebagai mempunyai sifat-sifat Al-Quran dari segi asas dan motivasi. Begitulah juga seni peradaban Islam haruslah dilihat sebagai ungkapan estetika yang sama bentuknya dalam pelaksanaannya. Sesungguhnya kesenian Islam adalah kesenian Al-Quran. al-Faruqi. (1992). Atlas Budaya Islam.
QuranExplorer.com

Followers

Monday, 5 December 2011

PRU13 untuk anak muda

Mohd Afif Rabbani Abdullah (HD)
Apa khabar Malaysia? Semoga kita semua terus maju dan berpadu dalam memacu negara ini ke arah masa depan yang lebih cemerlang.

PRU-13: Overview

PRU-13 semakin hampir.Gendang sudah dipalu.Strategi sudah diatur.Semangat dan motivasi sudah mula dipupuk. Setiap pihak, sama ada BN ataupun PR, semakin rancak dan bersemangat merencana gerak kerja awal bagi menghadapi perlawanan genting itu nanti. Masing-masing sudah memasang target dan matlamat tersendiri, BN pasti ingin mempertahankan kemanangan dan PR pula pasti berusaha mencipta sejarah menerajui kepimpinan negara buat julung kalinya. Itulah matlamat mereka, yang pasti akan dilaksanakan oleh jentera masing-masing.

PRU-13 dikatakan bakal berlangsung dengan penuh sengit dan hangat. Banyak analisa awal yang telah dibuat oleh para penganalisis politik berkenaan gambaran awal dan juga kemungkinan-kemungkinan yang bakal berlaku pada PRU-13 nanti. Apa yang pasti, PRU-13 bakal menjadi satu pilihanraya yang akan menentukan status kedudukan parti-parti yang bertanding, samada ia masih mendapat sokongan dan kepercayaan daripada rakyat ataupun sebaliknya. Jika keputusan PRU-12 dahulu dikatakan satu sejarah baru dalam arena politik negara, penulis merasakan tidak mustahil akan tercipta satu lagi sejarah baru pada PRU-13 nanti.

Dengan pelbagai peristiwa yang mewarnai pasca PRU-12 yang lepas sehinggalah ke saat ini, pasti satu lagi anjakan baru akan berlaku pada PRU-13 ini. Kedua-dua pihak, BN mahupun PR diselubungi dengan pelbagai isu dan krisis yang sedikit sebanyak akan memberikan kesan kepada graf dan corak undian kelak. Pasti semua itu akan dinilai dan diperhalusi oleh para pengundi dalam menentukan calon mahupun parti yang akan menjadi pilihan mereka nanti.

PRU-13 dan anak muda

Dalam setiap pilihanraya, pengundi adalah elemen yang paling penting dalam menentukan keberjayaan sesuatu pilhanraya itu. Ya, merekalah yang bakal memberikan kepada setiap calon yang bertanding tanda "X" sebagai tanda sokongan dan persetujuan mereka kepada calon tersebut untuk menjadi wakil kepada mereka di dewan negeri mahupun di dewan rakyat nanti. Sudah pasti, para pengundi ini akan dipancing oleh pihak yang bertanding dengan pelbagai 'umpan' untuk memilih mereka.

Pilihanraya kali ini bakal menyaksikan ANAK MUDA menjadi sasaran utama parti-parti yang bertanding. Jika dilihat pada PRU-12 yang lepas, ANAK MUDA sebenarnya sudah memainkan peranan yang besar dalam melakar sejarah pada pilihanraya itu. Ini kerana, antara faktor kemenangan PR pada ketika itu ialah kemampuan mereka menguasai undi daripada anak muda. Namun pada kali ini, semua parti sudah mula sedar akan nilai undi seorang anak muda dalam memastikan kemenangan calon mereka.

Jika dirujuk kepada angka terbaru pengundi muda yang didaftarkan oleh parti-parti politik, ia dengan jelas menunjukkan bahawa semua pihak memandang serius akan undi daripada golongan muda. Ini jelas lagi dibuktikan dengan isu sampingan seperti isu kebenaran mahasiswa berpolitik dan juga isu calon muda yang pasti ada perkaitannya dengan anak muda. PAS telah melancarkan kempen 'Orang Muda Geng Kito', manakala BN pula dengan tema 'BN Pilihan Orang Muda' dalam usaha memikat hati orang muda untuk mengundi mereka. Parti lain juga dilihat tidak ketinggalan dalam mendampingi golongan ini dengan pelbagai program yang disasarkan kepada anak muda telah dijalankan.

YA, anak muda bakal menjadi PERMATA dan EMAS dalam PRU-13 nanti.Seharusnya, peluang ini perlu dipergunakan dengan sebijaknya oleh para pengundi muda dalam menentukan hala tuju pemerintahan negara untuk tempoh sekurang-kurangnya 4-5 tahun yang mendatang. Untuk itu, anak muda perlulah bersedia dari segenap sudut kerana sudah pasti mereka akan dihidangkan dengan pelbagai janji mahupun tawaran oleh kedua-dua pihak dalam usaha mendapatkan undi muda. Justeru, penulis ingin berkongsikan beberapa TUNJANG yang seharusnya menjadi asas kepada anak muda dalam menentukan aliran undi mereka nanti.

Jauhkan undi sentimen dan warisan

Kenapa penulis meletakkan perkara di atas sebagai salah satu isu yang perlu difahami dan dinilai oleh semua anak muda? Pada pemerhatian penulis, anak muda yang tidak terlibat secara lansung dengan mana-mana parti politik biasanya akan mengikut undi keluarga dalam memilih calon. Contohnya, jika keluarga itu kuat UMNO, maka anak akan turut mengundi UMNO. Inilah yang dikatakan sebagai undi sentimen dan warisan.

Anak muda seharusnya mengelakkan diri daripada terpengaruh dengan budaya undi sebegini. Mereka perlu sedar bahawa undi itu adalah hak dan milik mereka dan seharusnya mereka mencari dengan sendiri arah undi yang akan mereka berikan nanti. Anak muda juga perlu berani untuk membuat pilihan sendiri, walaupun pilihan itu mungkin bertentangan dengan pilihan keluarga mahupun masyarakat setempat.Inilah nilai satu undi anak muda, penuh dengan kebijaksanaan dan ketelusan.

Pilihlah dengan intelek dan berfakta

Nilaian satu undi itu sangat berharga dan bermakna sekali. Justeru, pemberian undi itu perlulah berdasarkan fakta dan intelek yang jelas dan tepat agar ia diberikan kepada yang selayaknya. Sesuai dengan keadaan anak muda yang semakin bijak dan bermaklumat pada masa kita, fakta dan akal perlulah menjadi satu ukuran kepada para anak muda dalam menentukan siapakah yang bakal mereka undi kelak.Mereka perlulah membuat perbandingan yang adil dan saksama terhadap segala tawaran daripada setiap calon dan parti yang bertanding.

Dengan perkembangan teknologi yang pesat, anak muda bolehlah mengambil peluang ini untuk mencari seberapa banyak maklumat daripada pelbagai sumber dan seterusnya menilai dengan sendiri. Anak muda tidak boleh sekadar mendengar daripada para pekerja parti sahaja, kerana sudah tentu mereka akan hanya menceritakan perkara yang memihak dan memberi pulangan kepada parti mereka sahaja.

Anak muda juga perlulah bersifat terbuka dan berlapang dada untuk membincangkan segala isu mahupun tawaran-tawaran yang diberikan oleh semua parti dengan golongan sebaya. Capahkan minda dan pemikiran anda dengan berkongsi maklumat dan bertukar pandangan dengan golongan sebaya. Ini sudah pasti akan memberikan skop maklumat dan pengetahuan yang lebih besar dan seterusnya membantu para anak muda untuk membuat penilaian dan pilihan yang sewajarnya.

Bukan sekadar mampu tapi telus memimpin

Selain itu, anak muda juga perlu sedar bahawa setiap parti samada BN ataupun PR telah membuktikan kemampuan masing-masing dalam memimpin. BN telah membuktikannya semenjak merdeka, PAS telah membuktikannya di Kelantan, begitu juga dengan PKR dan DAP di Selangor dan Pulau Pinang. Penulis yakin, kesemua parti mampu menyediakan calon yang berkelayakan untuk memimpin dan mengurus tadbir negeri mahupun negara jika diamanahkan dengan kepimpinan ini.

Walaupun begitu, dalam suasana sekarang, anak muda bukan lagi membutuhkan mereka yang tahu memimpin, namun apa yang terlebih penting sekarang ialah kita memerlukan calon yang TELUS dan AMANAH dengan jawatan wakil rakyat ini. KETELUSAN dalam pentadbiran amat penting bagi memastikan rakyat menikmati secara adil dan saksama segala hasil dan pendapatan negara. Pihak yang mampu menyediakan calon yang TAHU MENTADBIR dan juga TELUS sepatutnya menjadi pilihan anak muda.

Pilihan untuk masa depan

Ramai penganalisis politik yang menyatakan bahawa PRU-13 bakal menentukan arah tuju masa depan Negara, samada Malaysia mampu menjadi lebih baik, atau semakin mundur atau berada pada tahap yang sama. Anak muda perlu ingat bahawa masa depan itu adalah mereka, dan undi merekalah yang bakal menentukan masa depan mereka. Dalam membuat penilaian dan pemilihan, anak muda sewajarnya memandang untuk tempoh 10 tahun mendatang dengan membayangkan pelbagai kemajuan dan cabaran.

Dengan pelbagai isu dan masalah yang melanda negara pada ketika ini, satu masa depan yang lebih cerah dan gemilang menjadi impian anak muda kini. Pilihlah mereka yang mampu berkhidmat untuk mencapai impian ini.

Bukan sekadar undi

Ya, undian anak muda itu tersangatlah penting dan ia bakal menjadi pemisah antara yang menang dan kalah. Namun begitu, anak muda perlu ingat bahawa tidak cukup bagi mereka untuk sekadar memberikan undi kepada calon semata-mata, tanpa anda sumbangan lain sebelum dan selepas proses pengundian itu. Apa yang penulis maksudkan ialah anak muda perlulah memperjuangkan undi mereka itu. Jika mereka yakin dengan seseorang calon dan percaya ia adalah pilihan yang tepat berdasarkan pemerhatian dan penelitian yang jitu, anak muda perlu berusaha untuk memenangkan calon itu.

Maksudnya, anak muda perlulah turut sama-sama berkempen dan mempromosikan calon itu agar mendapat sokongan daripada masyarakat setempat. Tunjuklah cara dan kaedah kempen yang terbaik lagi berhemah. Ketepikan sentimen benci-membenci, saling mengata mahupun memfitnah calon lain. Fokuslah kepada menyampaikan tawaran yang diberikan dan meyakinkan rakyat untuk turut sama-sama memilih calon pilihan anda itu. Berhujjahlah dengan fakta dan maklumat yang benar.

Jika calon pilihan anda itu menang, maka menjadi tanggungjawab anda juga untuk sama-sama bekerja dan membantu calon pilihan anda itu.Janganlah lepas tangan dan sekadar datang meminta semata-mata tanpa menunjukkan sebarang rasa ingin tolong dan bekerjasama dengan calon itu. Ingatlah, mungkin anda kelak yang bakal mengganti tempat YB itu. Siapa tahu!

Akhir kalam: Undilah

Keluarlah mengundi kelak.Ia adalah hak dan tanggungjawab anda. Tidak berguna jika anak muda hanya tahu mengkritik dan menuduh sahaja, tanpa ada usaha yang lebih jitu untuk memperbaiki keadaan yang rosak itu. Jika anda merasakan perlu satu transformasi dan reformasi, maka gunakanlah UNDI itu untuk menyakan agenda tersebut. Berikanlah undi anda kepada yang selayaknya. UNDILAH untuk masa depan anak muda yang lebih bersinar.

No comments:

Post a Comment