IslamiCity.com Apabila membincangkan sebarang aspek peradaban Islam, matlamat yang akhir dan dasar kreatifnya mestilah dilihat sebagai berlandaskan Al-Quran, kitab suci Islam. Budaya Islam sebenarnya “budaya Al-Quran” kerana takrif, struktur, matlamat dan kaedah untuk mencapai matlamat budaya Islam itu semuanya dihasilkan daripada seni penurunan wahyu daripada Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W. dalam abad ketujuh Masihi. Orang Islam tidaklah sekadar mendapatkan pengetahuan tentang kebenaran hakiki daripada Al-Quran. Perkara yang juga begitu mendesak dan memaksa adalah idea-idea Al-Quran tentang alam semula jadi, tentang manusia dan semua makhluk hidup yang lain, tentang pengetahuan, tentang institusi sosial, politik dan ekonomi yang diperlukan bagi mengendalikan masyarakat yang sihat. Pendeknya, semua ini meliputi setiap cabang pembelajaran dan aktiviti kehidupan manusia. Ini bermakna bahawa dalam Al-Quran yang terdiri daripada 114 surah, terdapat prinsip-prinsip asas bagi keseluruhan budaya dan peradaban. Tanpa wahyu tentang prinsip-prinsip asal itu, budaya tidak dapat dibangunkan. Tanpa wahyu itu juga, mungkin tidak akan ada agama Islam, negara Islam, falsafah Islam, undang-undang Islam, masyarakat Islam mahupun organisasi politik dan ekonomi Islam. Seni peradaban Islam perlu juga dilihat sebagai pernyataan estetik yang berasaskan Al-Quran. Aspek budaya Islam ini harus dilihat sebagai mempunyai sifat-sifat Al-Quran dari segi asas dan motivasi. Begitulah juga seni peradaban Islam haruslah dilihat sebagai ungkapan estetika yang sama bentuknya dalam pelaksanaannya. Sesungguhnya kesenian Islam adalah kesenian Al-Quran. al-Faruqi. (1992). Atlas Budaya Islam.
QuranExplorer.com

Followers

Wednesday, 12 January 2011

Pr Kampus dijangka 17-25 Feb

KUALA LUMPUR,13 Jan: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) menyokong penuh pendirian Pro-Mahasiswa Malaysia (Pro-M) Universiti Putra Malaysia (UPM) agar pilihanraya kampus diurus dan dikawal selia oleh mahasiswa sendiri.

Setiausahanya, Mohd Ridzuan Othman berkata, sudah tiba masanya untuk mahasiswa menguruskan sendiri pilihan raya mereka kerana banyak campur tangan Bahagian Hal Ehwal Pelajar (BHEP) sebelum ini menjejaskan demokrasi kampus.

"Mahasiswa telah mempunyai pengalaman pahit yang mencalarkan imej demokrasi kampus dengan campur tangan Hal Ehwal Pelajar (HEP) dengan peraturan-peraturan ‘nyanyuk’ dan tidak masuk akal.

"Tambahan lagi apabila dilaksanakan Sistem E-Voting yang lebih mengeruhkan ketelusan pilihanraya kampus," katanya kepada Harakahdaily.

Justeru ujarnya, cadangan mahasiswa untuk menguruskan sendiri pilihan raya kampus harus diambil serius oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan pihak pentadbiran universiti bagi membuktikan demokrasi kampus.

"Seluruh mahasiswa inginkan keadilan dan ketelusan di dalam pilihanraya kampus dan berikan peluang seluas-luasnya buat mahasiswa untuk memilih pemimpin mereka tanpa ada campur tangan daripada pihak-pihak berkepentingan," katanya.

Tambahnya juga, kehadiran pemerhati luar seperti Pemantau Pilihan raya Bersih dan Adil (Mafrel) dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) juga akan melicinkan proses pemurniaan demokrasi di kampus kerana pemerhati ini akan dipertanggungjawabkan untuk menilai samada pilihanraya tersebut telus atau sebaliknya bagi kepuasan calon-calon yang bertanding.

Semalam, Pro-M UPM menyerahkan memorandum timbalan naib canselor hal ehwal pelajar UPM Prof Dr Mohd Fauzi Ramlan menuntut supaya pentadbiran universiti memberi peluang kepada mahasiswa untuk menguruskan sendiri pilihan raya kampus.

Memorandum berkenaan juga menggesa supaya mahasiswa dibenarkan menjalankan pilihan raya berkenaan bermula dari proses pembelian borang, pendaftaran penamaan calon, hari penamaan calon sehinggalah kepada pengumuman keputusan rasmi.

Pilihan raya kampus dijangka akan berlangsung selepas sambutan Tahun Baru Cina, antara 17 hingga 25 Februari depan.

No comments:

Post a Comment