IslamiCity.com Apabila membincangkan sebarang aspek peradaban Islam, matlamat yang akhir dan dasar kreatifnya mestilah dilihat sebagai berlandaskan Al-Quran, kitab suci Islam. Budaya Islam sebenarnya “budaya Al-Quran” kerana takrif, struktur, matlamat dan kaedah untuk mencapai matlamat budaya Islam itu semuanya dihasilkan daripada seni penurunan wahyu daripada Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W. dalam abad ketujuh Masihi. Orang Islam tidaklah sekadar mendapatkan pengetahuan tentang kebenaran hakiki daripada Al-Quran. Perkara yang juga begitu mendesak dan memaksa adalah idea-idea Al-Quran tentang alam semula jadi, tentang manusia dan semua makhluk hidup yang lain, tentang pengetahuan, tentang institusi sosial, politik dan ekonomi yang diperlukan bagi mengendalikan masyarakat yang sihat. Pendeknya, semua ini meliputi setiap cabang pembelajaran dan aktiviti kehidupan manusia. Ini bermakna bahawa dalam Al-Quran yang terdiri daripada 114 surah, terdapat prinsip-prinsip asas bagi keseluruhan budaya dan peradaban. Tanpa wahyu tentang prinsip-prinsip asal itu, budaya tidak dapat dibangunkan. Tanpa wahyu itu juga, mungkin tidak akan ada agama Islam, negara Islam, falsafah Islam, undang-undang Islam, masyarakat Islam mahupun organisasi politik dan ekonomi Islam. Seni peradaban Islam perlu juga dilihat sebagai pernyataan estetik yang berasaskan Al-Quran. Aspek budaya Islam ini harus dilihat sebagai mempunyai sifat-sifat Al-Quran dari segi asas dan motivasi. Begitulah juga seni peradaban Islam haruslah dilihat sebagai ungkapan estetika yang sama bentuknya dalam pelaksanaannya. Sesungguhnya kesenian Islam adalah kesenian Al-Quran. al-Faruqi. (1992). Atlas Budaya Islam.
QuranExplorer.com

Followers

Thursday, 27 August 2009

Buzan - mind mapping
2 comments:

 1. mind map-organic thinking-organic town are link each others for the era of 21 century or the era of interligent,mind map is used to develop organic thinking as our brain work, it is a natural process...the intresting using mind map,stimulate both left and right brain.

  ARIZA BT DAENG M20081000017

  ReplyDelete
 2. norlaila bt mdzain M2008100001917 September 2009 at 20:37

  Mind map adalah cara atau kaedah yang berkesan untuk kita meluah dan mengembangkan apa yang kita fikirkan. Ianya diagram yang dapat membantu meningkatkan akal fikiran kita memperoleh
  informasi,kreativiti, dan menjelaskan logik pemikiran. Penggunaan mind map memudahkan ingatan melalui warna dan bentuk, menarik dalam persembahan, memudahkan pemahaman dan memudahkan sesuatu perancangan projek. Aplikasi mind map ini dapat melahirkan insan berpengetahuan dan intelek pada masa depan.

  ReplyDelete