IslamiCity.com Apabila membincangkan sebarang aspek peradaban Islam, matlamat yang akhir dan dasar kreatifnya mestilah dilihat sebagai berlandaskan Al-Quran, kitab suci Islam. Budaya Islam sebenarnya “budaya Al-Quran” kerana takrif, struktur, matlamat dan kaedah untuk mencapai matlamat budaya Islam itu semuanya dihasilkan daripada seni penurunan wahyu daripada Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W. dalam abad ketujuh Masihi. Orang Islam tidaklah sekadar mendapatkan pengetahuan tentang kebenaran hakiki daripada Al-Quran. Perkara yang juga begitu mendesak dan memaksa adalah idea-idea Al-Quran tentang alam semula jadi, tentang manusia dan semua makhluk hidup yang lain, tentang pengetahuan, tentang institusi sosial, politik dan ekonomi yang diperlukan bagi mengendalikan masyarakat yang sihat. Pendeknya, semua ini meliputi setiap cabang pembelajaran dan aktiviti kehidupan manusia. Ini bermakna bahawa dalam Al-Quran yang terdiri daripada 114 surah, terdapat prinsip-prinsip asas bagi keseluruhan budaya dan peradaban. Tanpa wahyu tentang prinsip-prinsip asal itu, budaya tidak dapat dibangunkan. Tanpa wahyu itu juga, mungkin tidak akan ada agama Islam, negara Islam, falsafah Islam, undang-undang Islam, masyarakat Islam mahupun organisasi politik dan ekonomi Islam. Seni peradaban Islam perlu juga dilihat sebagai pernyataan estetik yang berasaskan Al-Quran. Aspek budaya Islam ini harus dilihat sebagai mempunyai sifat-sifat Al-Quran dari segi asas dan motivasi. Begitulah juga seni peradaban Islam haruslah dilihat sebagai ungkapan estetika yang sama bentuknya dalam pelaksanaannya. Sesungguhnya kesenian Islam adalah kesenian Al-Quran. al-Faruqi. (1992). Atlas Budaya Islam.
QuranExplorer.com

Followers

Friday, 3 July 2009

Mana lagi cikgu lelaki?

June 10, 2009 22:27 PM

Worrying Lack Of Male Teachers And Mandarin Teachers

KUALA LUMPUR, June 10 (Bernama) -- The Sultan Idris University of Education (UPSI) Wednesday expressed its concern over the lack of non-Malay teachers as well as male teachers in the country.

Its vice-chancellor Datuk Dr Aminah Ayob said among the university's 4,800 undergraduates, only 20 per cent were non-Malays and 23 per cent, males.

"We failed to recognise the reasons for this situation. But it may be due to the different interests and inclinations between the races.

"In our university, our non-Malay students mostly take up certain courses like business, economics, science and technology," she said when chairing a dialogue session between UPSI and the media, here, today.

The lack of male undergraduates is also ironic as UPSI, formerly known as the Sultan Idris Teachers College, used to take in only male students before it opened its doors to female students in 1976.

Aminah is also worried over the lack of teachers to teach Mandarin in the future.

"We need more candidates to apply for this programme, which is not only open to the Chinese but also to the other races who can speak and write in the language.

"Maybe we can have a dialogue with non-governmental organisations or Mandarin language activists to understand the situation and solve the problem," she said.

UPSI, which trains teachers to teach at the secondary school level, recently offered a Mandarin programme but so far has failed to meet the future requirement as projected by the Education Ministry.
(BERNAMA)

1 comment:

 1. ini satu pandangan baginda yang telah lama tersemat di jiwa. hasrat untuk kemukakan pada menteri tapi apakan daya sering kalah bertanding.

  apa kata jadikan semua uniersiti di malaysia mempunyai subjek pendidikan. penyelarasan ini baik atas beberapa sebab:

  1.kalau student yang study tentang ekonomi khususnya mereka akan mampu melebarkan sayap ilmu mereka keseluruh umat kerana mereka mempunyai kaedah dalam mendidik.

  2.keadaan ini srkaligus membuatkan pertambahan bakal pendidik lelaki secra tidak sengaja.

  3.banyak lagi lah.

  mungkin sussh dipermulaan namun ini perlu untuk di pengakhiran.

  kadar disiplin sekolah 80% akan berjaya ditangani jika ramainya guru lelaki yang gagah perkasa ( not for sotong soryy ).

  so salam sukses buat sifu

  ReplyDelete